Kurz eura klesol pod 1,26 USD/EUR

02.07.2012 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 2. júla (TASR) - Spoločná európska mena odštartovala týždeň poklesom. Jej kurz dnes oslabil pod hranicu 1,26 USD/EUR. Príčinou sú slabé vyhliadky svetovej ekonomiky a zlé správy z eurozóny.

Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,2585 USD. Európska centrálna banka (ECB) napoludnie stanovila referenčný kurz 1,2593 (v piatok: 1,2590) USD/EUR. V piatok (29. 6.) po skončení summitu lídrov Európskej únie (EÚ) kurz eura posilnil nad úroveň 1,27 USD/EUR.

Investori boli dnes konfrontovaní so zlými vyhliadkami ekonomiky po celom svete. Indexy nákupných manažérov v Číne a USA klesli rovnako ako v krízou zasiahnutých krajinách eurozóny - v Taliansku a Španielsku. Dolár je v čase zvýšenej neistoty tradične považovaný za bezpečný prístav, a preto posilnil voči euru aj napriek slabým číslam z USA.

Navyše sa zdá, že eufória trhov, ktorú vyvolali dohody zo summitu EÚ, už vyprcháva. "Zatiaľ nemôžeme hovoriť o zmene trendu," uviedol analytik nemeckej krajinskej banky Helaba Ulrich Wortberg. Negatívne správy z eurozóny investorom rýchlo pripomenuli, že situácia v menovej únii je stále kritická. Recesia španielskej ekonomiky sa prehlbuje, nezamestnanosť v eurozóne sa vyšplhala na rekordnú úroveň a vo francúzskom rozpočte sa ukazujú veľké diery. Finančné trhy očakávajú, že ECB na štvrtkovom (5. 7.) zasadnutí zníži úrokové sadzby.

Informovala o to agentúra DPA.
 

Vyberte región